Rangkaian Penyelidikan Dan Pendidikan Malaysia (MyREN)

Pengenalan

Dilancarkan pada bulan Mac 2005, di bawah tadbir urus Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan pengurusan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), the Jaringan Penyelidikan & amp; Pendidikan Malaysia (MYREN) membolehkan sambungan khusus berkelajuan tinggi ke sektor pendidikan sambil mengembangkan kemampuan penyelidikan di Malaysia.
Rangkaian komuniti dikendalikan melalui 7 Titik Kehadiran serantau (PoPs), ia telah menghubungkan dengan lebih dari 600 ribu penyelidik, ahli akademik dan pelajar di Malaysia membolehkan kerjasama yang lebih erat untuk menyokong aktiviti aplikasi, pendidikan dan penyelidikan kritikal di seluruh negara. MYREN setakat ini menghubungkan semua universiti awam, universiti swasta, semua politeknik dan komuniti kolej, beberapa hospital pengajaran. MYREN terus menarik institusi penyelidikan, universiti swasta, kolej dan hospital di Malaysia.
MYREN dihubungkan dengan Rangkaian Penyelidikan dan Pendidikan Nasional (NREN) yang lain melalui pautan Rangkaian Maklumat Trans-Eurasia (TEIN4) sejak tahun 2006 yang menawarkan Asia Pasifik pintu masuk untuk kolaborasi global, yang membolehkan lebih daripada 50 juta pengguna dan lebih daripada 8000 pusat penyelidikan dan akademik untuk menyertai dalam projek bersama dengan rakan sebaya di Asia, Eropah, Amerika Syarikat dan benua lain.

Mengapa MYREN?

  • Mentransformasikan pendidikan tanpa sempadan
  • Pemboleh pendidikan global dan penyelidikan pelbagai disiplin
  • Portfolio yang komprehensif serta keupayaan rangkaian, awan dan kepercayaan dari hujung ke hujung yang membolehkan komuniti kita bekerja dengan cara baru.
  • Mempercepat penemuan penyelidikan, dan memajukan pendidikan nasional dan global
  • Menemui, menerapkan dan menentukan bukan hanya teknologi dan aplikasi baru, tetapi model pendidikan dan ekonomi yang sangat baik untuk mengembangkan generasi baru R&E
    Kuasa kerjasama untuk pemimpin pendidikan
  • Fore frontier dalam teknologi penyelidikan dan pendidikan
  • Hits: 771

Ikuti kami di media sosial rasmi:

©2020 Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pangajian Tinggi. Hak Cipta Terpelihara